FAQ

ČASTO KLADENÉ DOTAZY

SLOŽENÍ

Aby čaje Pickwick byly ještě chutnější, přidáváme do směsí několik dalších přísad. 
Tyto přísady nemají negativní dopad na přínosné účinky nápoje. 
U některých čajů se přísadami kompenzuje jejich hořkost; přidáním koření dosahuje čaj Rooibos svoji bohatou chuť.


Černé a zelené čaje jsou oba připraveny z lístků rostliny Camellia sinensis. Rozdíl mezi černým a zeleným čajem vzniká způsobem zpracování čajových lístků. Rozdíl v barvě je způsoben fermentací. Během tohoto postupu jsou lístky čaje vystaveny působení kyslíku. Výsledkem je, že se barva lístků mění z jasně zelené na hnědou. Fermentace se využívá při zpracování černého čaje, zatímco při zpracování zeleného čaje je tento krok vypuštěn. Po zavadnutí jsou lístky napařovány a proto si zachovávají svoji zelenou barvu. Po mnoho staletí je zelený čaj populární v Asii, kde je znám pro své příznivé účinky. Výsledky současného výzkumu ukazují, že černý čaj stejně jako zelený čaj obsahuje silné antioxidanty.


Ne. Černý a zelený čaj se získávají z lístků čajovníku, zatímco ovocné čaje jsou směsi ovoce, bylin a dalších přísad. Proto ovocné čaje, stejně jako směsi rooibosu, neobsahují na rozdíl od čajů černých, zelených či bílých kofein.


PŘÍPRAVA A SKLADOVÁNÍ

Originální balení udržuje aroma čaje beze změn asi dva roky. Po tomto období se jeho barva a vůně může měnit a může ztratit své aroma. Po otevření je důležité uchovávat balení čaje na chladném, suchém a tmavém místě, odděleně od aromatických potravin.


Jednou z nejlepších možností je podávat čaj z konvičky. Konvičku vybírejte pečlivě, neboť materiál, ze kterého je vyrobena, může ovlivňovat chuť čaje. Nejlepšími materiály je porcelán, sklo, keramika, nebo ocel. Nejlepší šálek čaje si vychutnáte z jemného porcelánu. Třpytivá barva a vůně nápoje vyniknou nejlépe z krásného šálku. Ideální teplota pro pití je okolo 60 °C.


Čím déle se čaj nechá louhovat, tím je hořčí. Čaj by se neměl nechat louhovat více než pět minut. Hořkost je možné kompenzovat přidáním trošky mléka nebo vymačkanou vodou z melounu. Na chuť čaje může mít vliv též tvrdost vody. Pokud necháte vodu vařit pět minut před přípravou čaje tak se částečky solí vápníku a magnézia usadí na stěnách konvice a voda se změkčí, takže chuť čaje zůstává bez újmy.


Je to spojeno s tvrdostí vody, která je použita na přípravu šálku čaje. Více informací o tvrdosti vody získáte od místní vodárenské společnosti.


Protože chutě se liší podle zemí, proto nabízíme různý výběr pro jednotlivé země. Všechny příchutě a produkty Pickwick jsou připravovány na míru specifickým potřebám spotřebitelů v jednotlivých zemích.


ČAJ A ZDRAVÍ

Všechny černé a zelené čaje obsahují kofein, přibližně 30 mg na šálek. Žádný z ovocných čajů či směsí rooibosu však kofein neobsahuje.


Ne. Čaj je 100% přírodní produkt. K černému čaji (Pickwick Ranní, English Blend) nejsou přidávány žádné látky. K čaji Earl Grey a k černým ochuceným čajům přidáváme ovocné aroma, kousky pravého ovoce nebo koření.


Běžně uvařený čaj bez cukru nebo mléka neobsahuje téměř žádné kalorie.


Ne. Pití čaje někdy způsobuje pocit sucha v ústech, což často bývá připisováno právě kyselině tříslové. Příčinou sucha v ústech však jsou flavonoidy obsažené v čaji.


Ne. Žádná z našich čajových směsí neobsahuje umělé (syntetické) aroma.


Kofein má mírně stimulační účinek. Většina lidí však může bez problémů vypít před spaním šálek kávy. Pokud jste na kofein citliví, raději večer černý, zelený ani bílý čaj nepijte. Pokud vůbec nechcete konzumovat kofein, můžete si vychutnat naše produkty bez kofeinu jako jsou Rooibos, čistě ovocné či bylinné čaje.


Čaje obsahují několik minerálů. Jedním z nich je fluor, který pomáhá udržovat silné zuby. Čaj je také hlavním zdrojem flavonoidů, jedné třídy antioxidantů.


Antioxidanty mohou neutralizovat v těle volné radikály. Volné radikály se neustále tvoří v těle v souvislosti s běžnými metabolickými procesy. Volné radikály mohou v těle poškozovat buňky a tkáně. Antioxidanty se v přírodě vyskytují v rostlinách, například v ovoci, zelenině ... a čaji. V současnosti je zdůrazňován značný účinek antioxidantů na lidské zdraví.


Čaj hasí žízeň a to i u dětí. Čaj, pokud je bez cukru a mléka, neobsahuje téměř žádné kalorie. Navíc vzhledem k tomu, že černý a zelený čaj a směsi rooibosu mají neutrální Ph, mohou se pít po celý den bez obav o chrup. Tak proč pro změnu nepodávat čaj namísto sody, džusu nebo mléčných výrobků? Můžete si vybrat z velkého počtu příchutí. Ovocné čaje a směsi Rooibos navíc neobsahují kofein.


Pití velkého množství čaje může mírně změnit odstín vašich zubů. To způsobují některé látky, jakými jsou například flavonoidy. Pečlivým vyčištěním zubů se barva obnoví téměř ihned.


Černý, zelený a bílý čaj obsahují tein, což je totéž jako kofein. Kofein má povzbuzující účinky a zvyšuje Vaše soustředění. Účinky kofeinu na zdraví člověka jsou doložené celou řadou složitých výzkumů. Výsledky se shodují: přiměřený příjem kofeinu nemá negativní vliv na zdraví člověka. 
Průměrné množství kofeinu v mg (1 šálek je 125 ml):
1 šálek čaje Pickwick (černý, zelený, bílý) 30
1 šálek čaje Rooibos 0
1 šálek kávy 80
1 sklenička coly (250 ml) 20
1 porce čokolády (30 g) 5-25


Ne všechny nápoje jsou dobré pro Vaše zuby. A to nejen kvůli množství cukru, který je v nich obsažen, ale také kvůli kyselosti (pH) některých nápojů. Všechny černé, zelené a bílé čaje Pickwick, včetně ochucených ovocem, mají neutrální pH a nepoškozují zubní sklovinu. Čaj navíc obsahuje fluorid, který udržuje Vaše zuby silné.